Vissza

Inhalátortípusok: Kompresszoros, membrános és ultrahangos inhalátorok

Frissítve: 2020 Január

Ajánlottak már Önnek inhalátort légúti megbetegedése tüneteinek enyhítésére? Az inhalációs készülékek, vagy más néven inhalátorok különböző műszaki paraméterekkel kaphatóak.

Működésüket tekintve olyan készülékek, melyek a gyógyszeroldat aktív hatóanyagát keverik a levegővel. Az eredmény egy finom pára (aeroszol), melyet a szájcsutora, maszk vagy orrcsutora segítségével belélegezhetünk. A legnagyobb előnye, hogy nincs szükség speciális koordinációra az inhalátor működése és a légzési technika között. Éppen ezen tulajdonságuk miatt alkalmasak az inhalátorok különösen gyermekek és idősek kezelésére.

Kompresszoros, membrános (mesh) és ultrahangos inhalátorok

Az inhalátorokat, működésük alapján, három fő típusba sorolhatjuk: kompresszoros (fúvókás), membrános (mesh) és ultrahangos inhalátorok.

A kompresszoros inhalátor működésének alapja egy kompresszor, amely sűrített levegőt állít elő. A levegőt átfújja a gyógyszeroldaton, és apró cseppekké, úgynevezett aeroszollá alakítja azt.

Az ultrahangos inhalátorok egy piezoelektromos rezgő elemet használva nagyfrekvenciás vibrációkat (2-3 millió rezgés/másodperc) hoznak létre. Ezek a rezgések a víztartályon keresztül jutnak el a gyógyszeroldatig (a víz hűtőanyagként szolgál). Az erős vibrációk a gyógyszeroldatból folyadékoszlopot hoznak létre, amely következtében apró aeroszol keletkezik.

A membrános inhalátorok mikroszkopikus lyukakkal rendelkező, vékony membránt tartalmaznak. A rezgő rész átnyomja a folyékony gyógyszert a membrán apró lyukain. Ez apró cseppekből álló aeroszolt eredményez. Ezek az inhalátorok nagyon halk működésűek és könnyűek, ezért bárhová kényelmesen magunkkal vihetjük, és egyszerűen kezelhetünk velük gyermekeket is.

Hogyan használjuk az inhalátorokat?

Az inhalátor használata lépésről-lépésre:

 1. Mosson kezet.
 2. Ellenőrizze, hogy az inhalátor meg lett-e megfelelően tisztítva a legutolsó használat óta.
 3. Csatlakoztassa a levegőcsövet a készülékhez (membrános inhalátor esetén nincs rá szükség).
 4. Töltse meg a gyógyszertartályt az orvos által gyógyszeroldattal.
 5. Csatlakoztassa a levegőcsövet és a szájcsutorát a gyógyszertartályhoz.
 6. Tegye a szájcsutorát a szájába. Tartsa a szájcsutorát a szájában, ajkaival körbezárva azt, hogy belégzéskor az összes aktív hatóanyag eljuthasson tüdejébe.
 7. Kapcsolja be az inhalátort.
 8. A gyógyszeroldat adagolása alatt lélegezzen a száján keresztül, ez a folyamat 10 – 15 percet vehet igénybe. Szükség esetén orrcsipeszt használva segíthet abban, hogy a légzés csak a szájon át történjen.
 9. Fiatal gyermekek kezelésekor maszk használata javasolt szájcsutora helyett. Fontos, hogy a maszk nagyon pontosan illeszkedjen, ellenkező esetben a gyógyszer nem kerül a légutakba, így az inhaláció hatástalan lesz.
 10. Kapcsolja ki az inhalátort.
 11. Tisztítsa meg a gyógyszertartályt és a szájcsutorát vagy maszkot a termékhez kapott kézikönyv tisztítási és fertőtlenítési útmutatónak megfelelően.

Hivatkozások:

Almond, S. Hogyan inhalálhatnak megfelelően az asztmás gyerekek? (Wie inhalieren Kinder mit Asthma richtig?) Elérhető: https://www.kinder-asthma.com/wie-inhalieren-kinder-mit-asthma-richtig/

Richtig Inhalieren (2018). Az inhalátorok típusai és működésük magyarázata (Arten von Inhalatoren mit Erklärung der Funktionsweise). Elérhető: https://www.richtig-inhalieren.de/ratgeber-inhalieren/arten-von-inhalatoren-mit-erklaerung-funktionsweise