Magas vérnyomás

Frissítve: 2018 december

Mi a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás egy gyakori probléma, amely azt jelenti, hogy a vér által az artériák falára kifejtett nyomás túl magas. Mielőtt jobban megismernénk a magas vérnyomás problémakörét, tekintsük át a vérnyomással kapcsolatos legalapvetőbb tudnivalókat.

A vérnyomás a vér által az artériák falára kifejtett nyomás, melynek nagyságát a higanymilliméter (Hgmm) nevet viselő mértékegységgel jellemezhetjük. Értéke két számból tevődik össze, például 130/80, amit úgy olvasunk ki, hogy „130 per 80”.

Az első szám a szisztolés vérnyomás, az a legnagyobb nyomásérték, amelyet a vér a szív összehúzódásakor, vagyis a vér szívből történő kipréselésekor elér. A második a diasztolés vérnyomás, az a legkisebb nyomásérték, amely a szív kamráinak elernyedésekor, két szívverés közötti vérrel való telítődésekor mérhető.

A magas vérnyomás és a hipertónia jelentése ugyanaz?

A vérnyomás a vér szállítását, a test minden pontjára történő eljuttatását segíti az érrendszerben, így szükséges az emberi élethez, de ha túl magas az értéke, az problémákhoz vezethet. A magas vérnyomás, vagy más néven hipertónia egy olyan állapot, melyben a szív és az erek falára feszülő nyomás meghaladja a normális értéket, növelve a szívinfarktus és a szélütés (stroke) kockázatát.

Magas vérnyomásnak tekinthető minden, 140/90 Hgmm-nél magasabb érték, amennyiben a mérést orvosi rendelőben végezték. Ha otthon, kényelmes és nyugodt körülmények között végzi a mérést, akkor ez a határérték 135/85 Hgmm-re módosul.

Ha az Ön vérnyomása 120/80 és 140/90 Hgmm között van, akkor a jövőben kialakulhat a magas vérnyomás állapota, hacsak orvosa tanácsai alapján nem tesz valamit ennek megelőzésére, és nem kezdi kezelni a problémát.

A 180/120 Hgmm feletti vérnyomás veszélyesen magasnak tekintendő. Az orvosok ezt hipertóniás krízisnek nevezik, és azonnali kezelést igényel.

Melyek a magas vérnyomás tünetei?

A magas vérnyomással kapcsolatos problémák egyike, hogy gyakran nincsenek jellemző tünetei: ez egy csendes betegség, nem olyan, amit az ember önmagát figyelve könnyen azonosíthat.

Valójában a legtöbb ettől szenvedő ember nincs tudatában annak, hogy beteg: a becslések szerint csak az Egyesült Királyságban hét millió diagnosztizálatlan magas vérnyomástól szenvedő ember van. A magas vérnyomás a legtöbb esetben csak méréssel diagnosztizálható – és mégis egy potenciálisan veszélyes egészségi állapotról beszélünk.

Bár gyakran tünetmentes, a magas vérnyomás lehet a mögöttes oka az alábbi problémáknak:

 • Fejfájás
 • Légszomj
 • Szédülés
 • Mellkasi fájdalom
 • Látási problémák
 • Véres vizelet
 • Szívdobogásérzés
 • Orrvérzés
 • Gyomorfájás
 • Láz

Ha ezek közül bármelyik tünettel gyakran találkozunk, akkor javasolt az orvos felkeresése.

Hogyan diagnosztizálható a magas vérnyomás?

A vérnyomás folyamatosan változó értékeket vesz fel. Egy napon belül is többször fel és le mehet, értéke pedig a kortól, általános állóképességtől, stressztől, testmozgástól és különböző gyógyszerek szedésétől függően változhat. Egy magasabb érték önmagában még nem ad okot az aggodalomra, de jelzésül szolgálhat arra, hogy szorosabban követnie kell vérnyomásának alakulását.

A vérnyomást különböző időpontokban kell mérni, a mérések előtt legalább öt percet pihenve. A hipertónia diagnózisához legalább három magas értéket kell mérni, orvos által ellenőrzött körülmények között.

Mi okozza a magas vérnyomást?

Az esetek öt százalékában a magas vérnyomást valamilyen más betegség, például veseproblémák, cukorbetegség szövődményei, hormonproblémák vagy alvási apnoe okozza. Terhesség alatt is előfordulhat. Ezeket az előfordulásokat másodlagos hipertóniának nevezzük.

Az esetek további 95 százalékában a magas vérnyomásnak nincs egyéb nyilvánvaló oka. Ilyenkor elsődleges vagy esszenciális hipertóniáról beszélünk, melyet gyakran hoznak összefüggésbe genetikai faktorokkal, étkezési problémákkal, a testmozgás hiányával, dohányzással és/vagy elhízással.

Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás alapvetően három úton csökkenthető: diétával, testmozgással és gyógyszeres kezeléssel.

Kezdjük az első kettővel. Az alábbiakban tárgyaljuk azokat a lehetőségeket, melyekkel diéta és testmozgás segítségével csökkenthető a magas vérnyomás.

Az életmód megváltoztatása csökkentheti a vérnyomást és a hipertónia kialakulásának kockázatát. Konzultáljon orvosával és dolgozzanak ki tervet életmódjának hatékony módosítására. A javaslatok az alábbiakra fókuszálhatnak:

 • Testsúlycsökkentés, különös tekintettel a derék tájra.
 • Több testmozgás végzése. Ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy edzőterembe kell minden nap járnia: megfelelő lehet a kerti sövények metszése, a kutya sétáltatása, vagy néhány kilométer biciklizés is.
 • Egészségesebb táplálkozás. Kerülje a sós, cukros és telített zsírokban gazdag ételeket. Egyen több gyümölcsöt és zöldséget. Egyen sok olajos halat, például szardíniát és makrélát, melyek gazdagok omega-3 zsírsavakban. Növelje a kálcium és kálium bevitelét, például alacsony zsírtartalmú tejtermékek és magvak fogyasztásával.
 • Ne fogyasszon sok alkoholt. Nem kell teljesen mellőznie az alkoholfogyasztást, de javasolt minden héten pár alkoholmentes napot tartania.
 • Kerülje a stresszes helyzeteket. Próbálja felismerni az ilyen helyzeteket és lehetőség szerint igyekezzen elkerülni ezeket.

Milyen gyógyszerek állnak rendelkezésre?

Az orvosával konzultálva a lehetőségek széles skáláját megvitathatják az optimális kezelés érdekében. A gyógyszeres kezelés életkortól, személyes élethelyzettől és állapottól, a kórtörténettől, a hipertónia különböző okaitól is függhet és természetesen attól, hogy milyen magas a vérnyomás.

Hogyan ellenőrizhetjük a vérnyomást?

A vérnyomás otthoni mérése és követése gyors, egyszerű és olcsó megoldás. Ha Önt magas vérnyomással diagnosztizálták, akkor az otthoni vérnyomásméréssel kiértékelhető, hogy a kezelés hatásos-e, ami jelentős segítség orvosa számára. Ha pedig Ön egészséges, akkor az otthoni vérnyomásmérés segít annak is maradni – nem feledve persze azt, hogy az otthoni vérnyomásmérés nem helyettesítheti a rendszeres orvosi vizsgálatokat.


Hivatkozások:

Bupa (2018). High blood pressure. Elérhető: http://www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

National Health Service (2016). High blood pressure. Elérhető: http://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension

Blood Pressure Association (2008). What is high blood pressure? Elérhető: http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Whatishigh

WebMD (2018). Symptoms of high blood pressure. Elérhető: http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure