Vissza

Az ízületi fájdalom tünetei, okai és kezelései

Frissítve: 2020 Január

Az emberi test körülbelül 400 ízülettel rendelkezik, amelyek mindegyike létfontosságú szerepet játszik a test mozgásában illetve flexibilitásában, ezért viszont potenciális fájdalomforrás is lehet. Az ízületi fájdalom leginkább (de nem kizárólag) idősebb korban jelentkezik, és a világ egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája. Az ízületek a test különböző részeit összekötő elemként komplex mechanizmusokra és összetevőkre épülnek, található bennük porc, szalag, hártya, folyadék és szövet. Az ízületi fájdalomnak emiatt sok különböző oka lehet.

Az ízületi fájdalom típusai

Az ízületi fájdalom három alapvető csoportba sorolható:

Ízületi gyulladás: a fájdalmat az ízület gyulladása vagy fertőzése okozza (legtöbbször ez az ízület pirosodásával vagy megdagadásával jár és a fájdalom estére felerősödik)

Oszteoartritisz (degeneratív ízületi gyulladás): a fájdalom mechanikai eredetű, legtöbbször az ízületi porc kopása és elhasználódása okozza (ilyen esetben legtöbbször a járás merev ízületeket okozhat, és a fájdalom az ízület mozgatásával csökkenthető) Ízületi fájdalmat okozhat még baleset vagy sérülés is, például ütődés vagy esés következtében.

Az ízületi fájdalom tünetei

Az ízületi fájdalom különbözőképpen alakulhat ki. Jelentkezhet minden látszólagos ok nélkül vagy egy adott mozgásmintát követően, fokozatosan vagy hirtelen, pihenéskor csökkenhet vagy maradhat a fájdalom, tarthat rövid vagy hosszú ideig. További egyéb tünetekkel is együtt járhat, amelyek jobban, vagy kevésbé súlyosbítják a problémát:

  • Ízületi merevség inaktív periódus után, vagy regge
  • Ödéma
  • Bőrpír
  • Hőérzet az ízületben
  • Csökkent flexibilitás
  • Csökkent mozgásképesség

Az ízületi fájdalom okai

Az ízületi fájdalomnak számos oka lehet:

Traumatikus eredet: ha az ízületi fájdalom egy baleset, esés, ütődés vagy ütközés után jelentkezik, például rándulás, ízület diszlokáció, húzódás vagy túlzott megterhelés esetén.

Gyulladás: ha a fájdalom az ízület egy begyulladt részéből ered. Ha az egész ízület érintett, akkor ízületi gyulladásnak nevezzük, míg ha csak a gyulladás az inakat érinti, akkor íngyulladásról beszélünk.

Mechanikai eredet: ha a fájdalom eredete ízületi deformálódás vagy az életkor miatti kopás és elhasználódás, mint például oszteoartritisz esetén. Az oszteoartritisz, ami tipikusan 50 éves kor után jelentkezik, leginkább a vállakat, könyököket, csuklókat, kezeket, csípőket, térdeket és lábakat érinti, és az egyik leggyakoribb oka az ízületi fájdalomnak.

Fertőzés: ha a fájdalom eredete egy vírus (például az influenza vagy a chikungunya-láz vírusa).

Kristálylerakódás: ha a fájdalom oka a nátrium-urát kristályok ízületekben történő lerakódása, mint például köszvény esetén.

Minden esetben sürgősen forduljon orvoshoz, ha ödéma vagy bőrpír társul a fájdalomhoz, ha a fájdalom rosszabbodik vagy nem javul, és különösen akkor, ha belázasodik.

Ízületi fájdalom kezelése és csillapítása

Közepes erősségű fájdalom megszüntethető pihenéssel és fájdalomcsillapítókkal. Enyhe sérülések esetén javasolt a kérdéses zóna hűtése (pl. jeges borogatással), aztán pihenés, és az érintett végtag megemelése és nyomókötéssel történő kezelése. A gyulladás vagy oszteoartritisz okozta fájdalom esetén javasolt az érintett terület hőkezelése (mivel ez javítja a vérkeringést, megnyugtatva az ízületet), és a pihenés. Ha a fájdalom a fentieknél súlyosabb okokra vezethető vissza, akkor az orvos az alapbetegség kezelése mellett fájdalomcsillapítót is fel fog írni.

A probléma rosszabbodásának megelőzése érdekében a fájdalmas ízületekre bizonyos izomerősítő gyakorlatok végzése javasolt. A vízben végezhető gyakorlatok különösen alkalmasak az ízületi fájdalmak kezelésére, mivel vízben az ízületeknek nem kell az egész testsúlyt tartaniuk, csökkentve terhelésüket.

Ezenkívül léteznek még egyéb gyógyszermentes izomfájdalomcsillapító megoldások is. Az OMRON segít Önnek, a transzkután elektromos idegstimuláció (TENS) technológiát használó fájdalomcsillapító készülékek széles palettájával, az izmokban és ízületekben fellépő fájdalom hatékony csillapításában. A HeatTens ennél is többet nyújt, mivel az optimális hatás érdekében a TENS megoldást hőterápiával kombinálja.


Hivatkozások:

PasseportSanté. Ízületi fájdalom: mit jelent (Douleurs articulaires : ce qu'elles trahissent). Elérhető: http://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=douleurs-articulations-mal-aux-articulations-oui-mais-comment-