Hőmérők – kik ők?

2019. augusztus

Napjaink hőmérői forradalmasították a hőmérsékletmérés hétköznapi gyakorlatát, és fejlett orvosi technológiákat hoztak el mindennapjainkba. Egy hőmérő a test maghőmérsékletét méri, ami a szív, az agy és egyéb szerveink hőmérséklete. Ez rendszerint a fülben mérhető a legpontosabban, mert a dobhártya a vért az agy azon részétől kapja, amely a test hőmérsékletét vezérli, így pontos információt szolgáltat a test hőmérsékleti állapotáról. A fülben történő hőmérsékletmérés sokkal kényelmesebb a szájban történő mérésnél, különösen gyermekek esetén.

A digitális hőmérők egy fém szondát tartalmaznak, melyen elektromos áramot vezetnek keresztül. Minél magasabb a test hőmérséklete, annál nagyobb lesz a fém szonda ellenállása, vagyis annál lassabban halad át rajta az áram. A testhőmérséklet a napszaktól és az aktuális évszaktól is függ, de a normálisnak tekintett tartomány általában 36,5 és 37,5 Celsius-fok közé tehető.

Az OMRON széles termékpalettáján fülhőmérők, infravörös (érintés nélküli) hőmérők, és toll/bot alakú hőmérők is megtalálhatók. A fülhőmérők és az infravörös hőmérők kifejezetten a kisgyermekek esetén praktikusak, mivel gyors és kényelmes mérést tesznek lehetővé. Ezek a hőmérők nagy, háttérvilágítással rendelkező kijelzőjükkel ideálisak az éjszakai használatra.