What is a TENS machine?

2019. augusztus

A TENS fájdalomcsillapítók, vagy más néven TENS készülékek kicsi, hordozható berendezések, melyeket napjaink fizioterapeutái, fájdalomspecialistái és egyéb egészségügyi szakemberei széleskörűen alkalmaznak. Ezek a készülékek a transzkután elektromos idegstimuláció (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation - TENS) technológiát használva csillapítják a hátban, vállakban, ízületekben és izmokban fellépő, az enyhétől közepes erősségűig terjedő fájdalomérzetet.

A TENS készülékek alacsony feszültségű elektromosságot generálnak, melyet kábeleken közvetítenek a fájdalmas testrészbe, az arra illesztett tapadós érintkezőpárnákban végződő elektródák segítségével. Az elektromos áram képes az agy felé haladó, fájdalomérzetet közvetítő idegrendszeri üzenetek blokkolására, valamint a stimuláció segítségével az agy és az idegrendszer természetes fájdalomcsillapítójaként szolgáló endorfin termelésének elősegítésére. A fájdalom csillapodni fog, miközben Ön mindössze egy enyhe csiklandozó érzést tapasztal.

A gyógyszermentes fájdalomcsillapítást nyújtó OMRON TENS készülékeket otthoni használatra klinikailag hitelesítették. A kezeléseket különböző testrészekhez előre beállított programok használatával egyszerűsítheti, vagy a beállításokat személyre szabva az Ön számára ideális programot is megadhatja. A változtatható beállítások elérhető skáláján javasolt először a kisebb feszültségértékekkel kezdenie, és addig módosítania az értékeket, amíg a jótékony hatás maximális nem lesz, miközben a használat továbbra is komfortos marad.