Skip to main content

Vérnyomás kezelés

A vérnyomás értékek és diagramok magyarázata

A vérnyomás értékek és diagramok magyarázata Hogyan mérjük a vérnyomást? A vérnyomást higanymilliméterben (Hgmm) mérjük. A vérnyomás értéke két számból tevődik össze, például 130/80. Az első szám a szisztolés vérnyomás, az a maximális nyomásérték, amelyet a szív összehúzódásakor mérünk. A második szám a diasztolés vérnyomás, az a minimális nyomásérték, amely a szív kamráinak elernyedésekor mérhető. …

További információ

A vérnyomás értékek és diagramok magyarázata

Hogyan mérjük a vérnyomást?

A vérnyomást higanymilliméterben (Hgmm) mérjük. A vérnyomás értéke két számból tevődik össze, például 130/80. Az első szám a szisztolés vérnyomás, az a maximális nyomásérték, amelyet a szív összehúzódásakor mérünk. A második szám a diasztolés vérnyomás, az a minimális nyomásérték, amely a szív kamráinak elernyedésekor mérhető.

És mit nevezünk magas vérnyomásnak?

A magas vérnyomás, vagy más néven hipertónia az az állapot, amelyben a szívre és az erek falára feszülő nyomás meghaladja a normális értéket, növelve a szívinfarktus és az agyvérzés (stroke) kockázatát.

A normális vérnyomás elfogadott értékei: 120-129 (szisztolés) és 80-84 (diasztolés).

A 2018-as ESC/ESH irányelvei szerint magas vérnyomásnak tekinthető minden 140/90 Hgmm feletti érték. Ha otthon, kényelmes és nyugodt körülmények között történik a mérés, a határérték 135/85 Hgmm-re módosul.

Ha a vérnyomási érték 120/80 és 140/90 Hgmm között van, megnövekszik a jövőbeni magas vérnyomás kialakulásának esélye, ha nem teszünk valamit ennek megelőzése érdekében. Ez az állapot prehipertónia néven is ismert.

A 180/120 Hgmm feletti vérnyomás veszélyesen magasnak tekintendő. Az orvosok ezt hipertóniás krízisnek nevezik, és azonnali kezelést igényel.

A 40 év felettiek esetében a szisztolés vérnyomás érték fontosabb, mint a diasztolés érték. Ennek oka, hogy a szisztolés érték pontosabban és biztosabban jelzi a szívinfarktus és az agyvérzés (stroke) kockázatát. Ha a két érték közül bármelyik magasabb a normálisnak tekintett értéknél, az már magas vérnyomásnak minősül.

Mindez összefoglalható egy vérnyomástáblázatban, az alábbiak szerint:

Vérnyomásának a táblázat alapján történő ellenőrzéséhez induljon ki a szisztolés vérnyomásértékéből a bal oldalon és mozgassa az ujját jobbra, amíg eléri a disztolés vérnyomásértékét. A táblázat színéből kiderül, hogy a mért vérnyomás normálisnak minősül-e vagy sem.

Vegye figyelembe, hogy egyetlen mérés nem elegendő a teljes kép kialakításához – a használható eredményhez több mérés átlagát kell nézni, pl.  legalább egy héten keresztül reggel és este végzett méréssorozat átlagértékét.


Hivatkozások:

Williams B, Giuseppe M, Spiering W, et al. (2018). 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension. Journal of Hypertension, 36(10). doi: 10.1097/HJH.0000000000001940

Bupa (2 018). High blood pressure. Elérhető: http://www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

Blood Pressure Association (2018). Blood pressure chart. Elérhető: http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Bloodpressurechart

Válasszon legfeljebb 2 terméket.