Skip to main content

Testfájdalmak és fájdalmak

Az ízületi fájdalom tünetei, okai és kezelései

Az ízületi fájdalom tünetei, okai és kezelései Az emberi test körülbelül 400 ízülettel rendelkezik, amelyek mindegyike létfontosságú szerepet játszik a test mozgásában illetve flexibilitásában, ezért viszont potenciális fájdalomforrás is lehet. Az ízületi fájdalom leginkább (de nem kizárólag) idősebb korban jelentkezik, és a világ egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája.

További információ

Az emberi test körülbelül 400 ízülettel rendelkezik, amelyek mindegyike létfontosságú szerepet játszik a test mozgásában illetve flexibilitásában, ezért viszont potenciális fájdalomforrás is lehet. Az ízületi fájdalom leginkább (de nem kizárólag) idősebb korban jelentkezik, és a világ egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája. Az ízületek – a test különböző részeit összekötő elemként – komplex mechanizmusok, amelyek többféle összetevőből épülnek fel, található bennük porc, szalag, hártya, folyadék és szövet. Az ízületi fájdalomnak emiatt sok különböző oka lehet.

Az ízületi fájdalom típusai

Az ízületi fájdalom három alapvető csoportba sorolható:

Ízületi gyulladás: a fájdalmat az ízület gyulladása vagy fertőzése okozza (legtöbbször ez az ízület pirosodásával vagy megdagadásával jár és a fájdalom estére felerősödik)

Oszteoartritisz (degeneratív ízületi gyulladás): a fájdalom mechanikai eredetű, legtöbbször az ízületi porc kopása és elhasználódása okozza (ilyen esetben legtöbbször, az ízület merev az ébredéskor, és a fájdalom az ízület mozgatásával csökken) Ízületi fájdalmat okozhat még baleset vagy sérülés is, például ütődés vagy esés.

Az ízületi fájdalom tünetei

Az ízületi fájdalom különbözőképpen alakulhat ki. Jelentkezhet minden látszólagos ok nélkül vagy egy adott mozgás során, fokozatosan vagy hirtelen, pihenéskor csökkenhet vagy maradhat a fájdalom, tarthat rövid vagy hosszú ideig. Különféle egyéb tünetek is kísérhetik, amelyek többé-kevésbé súlyosbíthatják a problémát:

  • Ízületi merevség inaktív időszak után, vagy reggel

  • Duzzanat

  • Bőrpír

  • Hőérzet az ízületben

  • Csökkent flexibilitás

  • Csökkent mozgásképesség

Az ízületi fájdalom okai

Az ízületi fájdalomnak számos oka lehet:

Traumatikus eredet:ha az ízületi fájdalom egy baleset, esés, vagy az ízület ütődése vagy ütközése után jelentkezik, például rándulás, ízület diszlokáció, húzódás vagy túlzott megterhelés esetén.

Gyulladás: ha a fájdalom az ízület egy begyulladt részétől ered. Ha az egész ízület érintett, akkor ízületi gyulladásnak nevezzük, míg ha a gyulladás csak az inakat érinti, akkor íngyulladásról beszélünk.

Mechanikai eredet: ha a fájdalom eredete ízületi deformálódás vagy az életkor miatti kopás és elhasználódás, mint például az oszteoartritisz. Az oszteoartritisz, ami tipikusan 50 éves kor után jelentkezik, leginkább a vállakat, könyököket, csuklókat, kezeket, térdeket,  lábakat és a csípőt érinti, és az egyik leggyakoribb oka az ízületi fájdalomnak.

Fertőzés: ha a fájdalom eredete egy vírus (például az influenza vagy a chikungunya-láz vírusa).

Kristálylerakódás: ha a fájdalom oka a nátrium-urát kristályok ízületekben történő lerakódása, mint például köszvény esetén.

Minden esetben sürgősen forduljon orvoshoz, ha duzzanat vagy bőrpír társul a fájdalomhoz, ha a fájdalom rosszabbodik vagy nem javul, és különösen akkor, ha belázasodik.

Ízületi fájdalom kezelése és csillapítása

Enyhe erősségű ízületi fájdalom megszüntethető pihenéssel és fájdalomcsillapítókkal. Könnyebb sérülések esetén javasolt az érintett terület hűtése (pl. jeges borogatással), majd az érintett végtag pihentetése, megemelése és nyomókötéssel történő kezelése. A gyulladás vagy oszteoartritisz okozta fájdalom esetén javasolt az érintett terület hőkezelése (mivel ez javítja a vérkeringést, megnyugtatva az ízületet), és a pihenés. Ha az ízületi fájdalom a fentieknél súlyosabb okokra vezethető vissza, akkor az orvos az alapbetegség kezelése mellett fájdalomcsillapítót ír fel.

Fájdalmas ízületek esetén néhány speciális  izomerősítő gyakorlat végzése javasolt az állapot súlyosbodásának elkerülése érdekében. A vízben végezhető gyakorlatok különösen alkalmasak az ízületi fájdalmak kezelésére, mivel a vízben az ízületeknek nem kell az egész testsúlyt tartaniuk, csökkentve terhelésüket.

Ezenkívül léteznek még egyéb megoldások is, amelyek segítenek gyógyszermentesen csillapítani az izomfájdalmat. Az OMRON a transzkután elektromos idegstimuláció (TENS) technológiát használó fájdalomcsillapító készülékek széles palettájával segít Önnek az izmokban és ízületekben fellépő fájdalom hatékony csillapításában. A HeatTens még a nyugtató hőt és a TENS technológiát is ötvözi az optimális eredmény érdekében.


Hivatkozások:

PasseportSanté. Ízületi fájdalom: mit jelent (Douleurs articulaires : ce qu’elles trahissent). Elérhető: http://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=douleurs-articulations-mal-aux-articulations-oui-mais-comment-

Válasszon legfeljebb 2 terméket.