Skip to main content

Porlasztásos kezelés

Nedves vagy száraz inhalációs eljárással működő inhalátorok – mi a különbség?

Nedves vagy száraz inhalációs eljárással működő inhalátorok – mi a különbség? Frissítve: 2020 Január Az inhalátorok piacán a különféle készülékek széles választéka kapható, ezért az érintettek számára problémát okozhat a megfelelő inhalátor kiválasztása. Az alábbiakban egy rövid, csoportosítást is tartalmazó leírással szeretnénk segíteni az Ön számára legmegfelelőbb inhalátor kiválasztában.

További információ

Frissítve: 2020 Január

Az inhalátorok piacán a különféle készülékek széles választéka kapható, ezért az érintettek számára problémát okozhat a megfelelő inhalátor kiválasztása.

Az alábbiakban egy rövid, csoportosítást is tartalmazó leírással szeretnénk segíteni az Ön számára legmegfelelőbb inhalátor kiválasztában.

Az inhalátorok két alapvető inhalációs eljárásba sorolhatóak.

Az úgynevezett “száraz” inhalációs eljárású inhalátorok használatakor az aktív hatóanyag por/levegő keverékeként kerül belégzésre, melynek előnye hogy a hatóanyag adagolása nagyon pontosan szabályozható. Hátránya viszont, hogy a megfelelő hatás eléréséhez a gyógyszer kiáramlási üteméhez kell igazítani a páciens levegővételeit. Ennek következtében az ilyen típusú inhalátorok kevésbé alkalmasak csecsemők és gyermekek kezelésére.

A száraz inhalációs eljárás leggyakrabban asztma kezelésénél a hörgőtágító és gyulladáscsökkentő aktív hatóanyagok adagolására használható.

Az asztma és más krónikus alsó légúti megbetegedések esetén sürgősségi segítséget nyújtó gyógyszerek, amelyeket gyakran asztmás roham során alkalmaznak, szintén “száraz” inhalációs eljárású inhalátorokba kerülnek.

A “nedves” inhalációs eljárású inhalátorok használatakor a belélegezhető aeroszol különböző módszerekkel hozható létre.

Az alkalmazott technológiától függően megkülönböztethetünk ultrahangos, sűrített levegős (kompresszoros), vagy membrános (mesh) inhalátorokat. Az aktív hatóanyag apró cseppekben kerül belégzésre, amelyek mérete pontosan meghatározható, így optimálisan megcélozható a felső, a középső vagy az alsó légút.

Így a “nedves” inhalációs eljárással működő inhalátorok kiválóan alkalmasak a legkülönfélébb légúti megbetegedések kezelésére.

Előnye, hogy nem igényelnek speciális légzési technikát, és egy maszk segítségével is egyszerűen végrehajtható a belégzés. Ennek köszönhetően az ilyen típusú inhalátorok kiválóan alkalmasak gyermekek és csecsemők kezelésére.

Hátrányuk viszont, hogy ugyanannyi aktív hatóanyag adagolása jóval hosszabb ideig tart, mint a másik inhalációs eljárás esetén.


Hivatkozások:

Almond, S. Hogyan inhalálhatnak megfelelően az asztmás gyerekek? (Wie inhalieren Kinder mit Asthma richtig?) Elérhető: https://www.kinder-asthma.com/wie-inhalieren-kinder-mit-asthma-richtig/

Richtig Inhalieren (2018). Az inhalátorok típusai és működésük magyarázata (Arten von Inhalatoren mit Erklärung der Funktionsweise). Elérhető: https://www.richtig-inhalieren.de/ratgeber-inhalieren/arten-von-inhalatoren-mit-erklaerung-funktionsweise/

Válasszon legfeljebb 2 terméket.