Skip to main content

Szív- és érrendszeri betegségek

Magas vérnyomás

Magas vérnyomás Mi a magas vérnyomás? A magas vérnyomás azt jelenti, hogy a vér az artériák falára kifejtett nyomása túl magas. Sajnos napjainban egy nagyon elterjedt probléma. Mielőtt jobban megismernénk a magas vérnyomás problémakörét, tekintsük át a vérnyomással kapcsolatos legalapvetőbb tudnivalókat. A vérnyomásnak a vér által az artériák falára kifejtett nyomását nevezzük, melynek nagyságát a …

Continue reading “Magas vérnyomás”

További információ

Magas vérnyomás

Mi a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás azt jelenti, hogy a vér az artériák falára kifejtett nyomása túl magas. Sajnos napjainban egy nagyon elterjedt probléma. Mielőtt jobban megismernénk a magas vérnyomás problémakörét, tekintsük át a vérnyomással kapcsolatos legalapvetőbb tudnivalókat.

A vérnyomásnak a vér által az artériák falára kifejtett nyomását nevezzük, melynek nagyságát a higanymilliméter (Hgmm) nevet viselő mértékegységgel jellemezhetjük. Értéke két számból tevődik össze, például 130/80. Az első szám a szisztolés vérnyomás, az a legnagyobb nyomásérték, amelyet a vér a szív összehúzódásakor, vagyis a vér szívből történő kipréselésekor ér el. A második a diasztolés vérnyomás, az a legkisebb nyomásérték, amely a szív kamráinak elernyedésekor, két szívverés közötti vérrel való telítődésekor mérhető.

Ugyanazt jelenti a magas vérnyomás és a hipertónia?

A vérnyomás a vér szállítását, ezzel a test minden pontjára történő eljuttatását segíti az érrendszerben, így létfontosságú az emberi élethez, de túl magas az értéknél problémákhoz vezethet. A magas vérnyomás, vagy más néven hipertónia egy olyan állapot, melyben a szív és az erek falára feszülő nyomás meghaladja a normális értéket, növelve a szívinfarktus és a szélütés (stroke) kockázatát.

Magas vérnyomásnak tekinthető minden, 140/90 Hgmm-nél magasabb érték, amennyiben a mérést orvosi rendelőben végezték. Ha otthon, kényelmes és nyugodt körülmények között végzi a mérést, akkor ez a határérték 135/85 Hgmm-re módosul

Ha az Ön vérnyomása 120/80 és 140/90 Hgmm között van, akkor a jövőben kialakulhat a magas vérnyomás állapota, hacsak orvosa tanácsai alapján nem tesz valamit ennek megelőzésére, és nem kezdi kezelni a problémát.

A 180/120 Hgmm feletti vérnyomás veszélyesen magasnak tekintendő, amelyet az orvosok ezt hipertóniás krízisnek nevezik. Ilyenkor elengedhetetlen az azonnali kezelés.

Melyek a magas vérnyomás tünetei?

A magas vérnyomással kapcsolatos problémák egyike, hogy gyakran nincsenek jellemző tünetei. Ez egy csendes betegség, nem olyan, amit az ember önmagát figyelve könnyen azonosíthat.

Valójában a legtöbb ettől szenvedő ember nincs tudatában annak, hogy beteg: a becslések szerint csak az Egyesült Királyságban hét millió diagnosztizálatlan magas vérnyomástól szenvedő ember van. A magas vérnyomás a legtöbb esetben csak méréssel diagnosztizálható – és mégis egy potenciálisan életveszélyes egészségi állapotról beszélünk.

Tünetmentessége ellenére, a magas vérnyomás rejtett oka lehet az alábbi problémáknak:

 • Fejfájás

 • Légszomj

 • Szédülés

 • Mellkasi fájdalom

 • Látási problémák

 • Véres vizelet

 • Szívdobogásérzés

 • Orrvérzés

 • Gyomorfájás

 • Láz

Javasolt felkeresni kezelőorvosunkat ha ezek közül bármelyik tünettel gyakran találkozunk.

Hogyan diagnosztizálható a magas vérnyomás?

A vérnyomási érték a nap folyamán dinamikusan változó. Egy napon belül is többször fel és le mehet, értéke pedig a kortól, általános állóképességtől, stressztől, testmozgástól és különböző gyógyszerek szedésétől függően változhat. Egy magasabb érték önmagában még nem ad okot az aggodalomra, de jelzésül szolgálhat arra, hogy szorosabban követnie kell vérnyomásának alakulását.

A vérnyomást különböző időpontokban kell mérni, a mérések előtt legalább öt percet pihenve. A hipertónia diagnózisához legalább három magas értéket kell mérni, orvos által ellenőrzött körülmények között.

Mi okozza a magas vérnyomást?

A magas vérnyomást az esetek öt százalékában valamilyen más betegség, például veseproblémák, cukorbetegség szövődményei, hormonproblémák vagy alvási apnoe okozza. Terhesség alatt is előfordulhat. Ezeket az előfordulásokat másodlagos hipertóniának nevezzük.

Az esetek további 95 százalékában nincs egyéb nyilvánvaló oka. Ilyenkor elsődleges vagy esszenciális hipertóniáról beszélünk, melyet gyakran hoznak összefüggésbe genetikai faktorokkal, étkezési problémákkal, a testmozgás hiányával, dohányzással és/vagy elhízással.

Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás alapvetően három úton csökkenthető: diétával, testmozgással és gyógyszeres kezeléssel.

Az alábbiakban tárgyaljuk azokat a lehetőségeket, melyekkel diéta és testmozgás segítségével csökkenthető a magas vérnyomás.

Az életmód megváltoztatása csökkentheti a vérnyomást, ezzel a hipertónia kialakulásának kockázatát is. Konzultáljon orvosával egy olyan terv kidolgozásáról, amellyel életmódján hatékonyan változtathat. A javaslatok az alábbiakat helyezhetik előtérbe:

 • Testsúly csökkentése, különös tekintettel a derék tájra.

 • Több testmozgás végzése. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden nap edzőterembe kell járnia: megfelelő lehet a kertisövény-metszés, kutyasétáltatás, vagy néhány kilométer biciklizés is.

 • Egészségesebb táplálkozás. Kerülje a sós, cukros és telített zsírokban gazdag ételeket. Egyen több gyümölcsöt és zöldséget. Egyen sok olajos halat, például szardíniát és makrélát, melyek gazdagok omega-3 zsírsavakban. Növelje a kálcium és kálium bevitelét, például alacsony zsírtartalmú tejtermékek és magvak fogyasztásával.

 • Ne fogyasszon sok alkoholt, nem kell teljesen mellőznie, de javasolt minden héten pár alkoholmentes napot tartania.

 • Kerülje a stresszes helyzeteket, próbálja felismerni és lehetőség szerint igyekezzen elkerülni ezeket.

Milyen gyógyszerek állnak rendelkezésre?

Az optimális kezelés érdekében konzultáljon kezelőorvosával, a lehetőségek széles skálájának megvitatása érdekében. A gyógyszeres kezelés függhet életkortól, személyes élethelyzettől és állapottól, a kórtörténettől, a hipertónia különböző okaitól, és természetesen attól, hogy milyen magas a vérnyomás.

Hogyan ellenőrizhetjük a vérnyomást?

A vérnyomás otthoni mérése és nyomon követése gyors, egyszerű és költséghatékony megoldás. Ha magas vérnyomással diagnosztizálták, akkor az otthoni vérnyomásméréssel kiértékelhető, hogy a kezelés hatásos-e, ami jelentős segítség orvosa számára. Ha pedig Ön egészséges, akkor az otthoni vérnyomásmérés segít annak is maradni – nem feledve persze azt, hogy az otthoni vérnyomásmérés nem helyettesítheti a rendszeres orvosi vizsgálatokat.


Hivatkozások:

Bupa (2018). High blood pressure. Elérhető: http://www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

National Health Service (2016). High blood pressure. Elérhető: http://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension

Blood Pressure Association (2008). What is high blood pressure? Elérhető: http://www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Whatishigh

WebMD (2018). Symptoms of high blood pressure. Elérhető: http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure

References

 1. Bupa (2018). High blood pressure. Retrieved from www.bupa.co.uk/health-information/heart-blood-circulation/high-blood-pressure-hypertension

National Health Service (2016). High blood pressure. Retrieved from www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension

Blood Pressure Association (2008). What is high blood pressure? Retrieved from www.bloodpressureuk.org/BloodPressureandyou/Thebasics/Whatishigh

WebMD (2018). Symptoms of high blood pressure. Retrieved from www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure

Válasszon legfeljebb 2 terméket.